Kehadiran murid Orang Asli SK Tohoi tunjuk perkembangan positif

Facebook
Facebook
Google+
https://hakam.org.my/wp/2016/01/15/kehadiran-murid-orang-asli-sk-tohoi-tunjuk-perkembangan-positif/
SHARE

Sumber: The Malaysian Insider

Perkembangan positif kehadiran pelajar SK Tohoi menunjukkan masyarakat Orang Asli secara beransur-ansur makin pulih daripada trauma insiden kehilangan murid Orang Asli Ogos lalu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 15 Januari, 2016.

Kehadiran lebih ramai murid Orang Asli ke Sekolah Kebangsaan (SK) Tohoi menunjukkan perkembangan positif dengan purata kehadiran sekitar 115 orang sehari berbanding 101 pada minggu pertama persekolahan.

Pegawai Pendidikan Daerah Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Gua Musang Muhammad Zahari Othman berkata peningkatan itu disebabkan pelbagai faktor termasuk kesedaran ibu bapa dan murid, selain keadaan cuaca dan usaha berterusan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) serta Jabatan Pendidikan Negeri (JPN).

“Setakat ini peratus kehadiran pelajar adalah antara 55 hingga 58% setiap hari dan ia adalah keadaan biasa seperti tahun-tahun sebelum ini,” katanya ketika dihubungi di Kota Baru, hari ini.

Zahari berkata peratusan tersebut memang lazim dialami sekolah berkenaan pada Januari setiap tahun.

Beliau berkata kerjasama masih dijalankan semua pihak terutama pengurusan SK Tohoi dan JAKOA bagi memastikan pertambahan kehadiran pelajar.

“Berdasarkan trend semasa ini kami yakin pertambahan murid ke sekolah akan meningkat dari semasa ke semasa. Kami dapati masyarakat Orang Asli juga secara beransur-ansur makin pulih daripada trauma insiden kehilangan murid Orang Asli Ogos lalu,” kata Zahari.

Beliau berkata jumlah kehadiran murid akan meningkat selepas Tahun Baharu Cina apabila kemarau bermula dan jalan tidak lagi becak untuk digunakan murid ke sekolah.

“Pelbagai program kaunseling akan terus dilaksanakan terutama kepada ketua masyarakat dan ibu bapa masyarakat Orang Asli di Pos Tohoi untuk membina semangat dan kekuatan bagi meneruskan pembelajaran anak masing-masing.

“Antara program itu termasuk khidmat mesra masyarakat Orang Asli bersama 37 pelajar Universiti Islam Antarabangsa (UIA) pada Jumaat dan Sabtu ini,” katanya.

SK Tohoi mempunyai 189 murid dan kebanyakan mereka tinggal di Kampung Penad, Gawin, Simpor, Sedal, Dangdut, Halak, Rekom dan Jader, kira-kira 60 kilometer dari SK Tohoi.

Ogos lepas, 7 murid SK Tohoi bertindak melarikan diri daripada asrama kerana takut dihukum guru selepas mandi di sungai tanpa kebenaran.

Selepas hampir 50 hari hilang, Norieen dan Miksudiar ditemui masih hidup dalam keadaan kelaparan dan dehidrasi di tebing sungai dalam hutan di situ.

Selain Miksudiar dan Norieen, 5 lagi kanak-kanak yang hilang ialah Ika Ayel (9 tahun), Sasa Sobrie (8), Haikal Yaakob (8), Linda Rosli (8) dan Juvina David (7), semuanya dari Kampung Gawin dan Kampung Penad.

Lebih memilukan, 4 daripada kanak-kanak itu – Ika, Haikal, Linda dan Juvina ditemui mati, manakala Sasa hingga kini belum ditemui. – Bernama, 15  Januari, 2016.