Maria shares her experience as a Sosma detainee

Facebook
Facebook
Google+
https://hakam.org.my/wp/2016/12/08/maria-shares-her-experience-as-a-sosma-detainee/
SHARE

Source: FMT News

Maria Chin Abdullah says her detention was part of the authorities attempt to create a conspiracy theory revolving around Bersih 2.0 accepting money from George Soros.

Maria Chin dilarang pakai coli, seluar dalam ketika ditahan

Sumber: FMT News

KUALA LUMPUR: Maria Chin Abdullah mendedahkan beliau tidak dibenarkan memakai pakaian dalam ketika ditahan selama 10 hari di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 atau Sosma, bulan lalu.

Pengerusi Bersih 2.0 itu berkata, 8 pegawai Cawangan Khas bergilir-gilir menyoal siasat beliau dari 9 pagi hingga 6 petang, selain dipaksa berjalan ke bilik soal siasat dengan gari dan memakai kaca mata hitam.

“Saya juga tidak dibenarkan memakai pakaian dalam dan ini membuatkan saya amat terdedah khasnya apabila semua penyiasat adalah lelaki,” katanya ketika berucap pada perasmian Laporan Hak Asasi Manusia Suara Rakyat Malaysia (Suaram) 2016, hari ini.

Beliau berkata, walaupun kebanyakan penyiasat itu profesional, mereka bagaimanapun ada membuat beberapa komen tajam dan menyakitkan tentang keluarga serta rakannya.

Maria juga langsung tidak tahu di mana beliau berada dan tidak dibenar menggunakan namanya.

“Jadi, peguam dan keluarga, malah anda sendiri tidak tahu di mana anda berada dan ketika di sana, saya hanya dirujuk sebagai 378. Malah, saya tidak dibenarkan menjawab apabila dipanggil dengan nama. Saya hanya 378.”

 Beliau berkata, polis dilihat cuba mencipta satu teori konspirasi bagaimana Bersih 2.0 menerima pembiayaan yayasan dikaitkan dengan jutawan, George Soros.

“Dari 2010 hingga 2011, kami menerima dana daripada Soros, tetapi kami sudah isytihar.

“Pada 2012, kami memfailkan saman terhadap New Straits Times dan akhbar itu memohon maaf kepada kami kerana melaporkan kami mempunyai AS$20 juta. Sekarang ialah RM3.2 bilion daripada Soros dan kali ini (tuduhan itu) tidak akan berjaya.”

Turut hadir ialah aktivis, Hishamuddin Rais yang bercakap mengenai dana Soros.

“Pada 1967, saya tonton filem James Bond dan mahu menjadi seorang perisik.

“Saya lebih suka bekerja untuk CIA dan saya meninggalkan akaun bank saya di mana-mana dengan harapan Soros akan beri saya wang.

“Saya disoal siasat polis dan paling teruk saya masih tak dapat 1 sen pun,” katanya yang disambut dengan gelak tawa hadirin.