13 tahun yang menyeksakan, lelaki terlepas hukuman gantung

Facebook
Facebook
Google+
https://hakam.org.my/wp/2017/02/27/13-tahun-yang-menyeksakan-lelaki-terlepas-hukuman-gantung/
SHARE

Sumber: FMT News

Shahrul Izani yang dijatuhkan hukuman gantung oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 2009 atas kesalahan mengedar 622g kanabis mendapat pengampunan diraja. Sementara itu, Pengarah Eksekutif Amnesty Malaysia Shamini Darshni berkata pihaknya bersama badan bukan kerajaan (NGO) lain termasuk Majlis Peguam menggesa satu moratorium dilaksanakan segera. Katanya, “Beberapa kali sejak 2010 dibincangkan kebarangkalian memansuhkan hukuman gantung, tetapi sehingga kini tidak ada. Dua peguam negara dan 3 menteri undang-undang sudah berubah.”

Pengarah Eksekutif Amnesty Malaysia Shamini Darshni bersama ibu Shahrul, Sapenah Nawawi mengucapkan terimakasih atas pengampunan diraja oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah terhadap hukuman gantung yang dijatuhkan ke atas Shahrul Izani Suparman oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 2009 atas kesalahan mengedar 622g kanabis

Pengarah Eksekutif Amnesty Malaysia Shamini Darshni bersama ibu Shahrul Izani Suparman, Sapenah Nawawi mengucapkan terimakasih atas pengampunan diraja oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah terhadap hukuman gantung yang dijatuhkan ke atas Shahrul oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 2009 atas kesalahan mengedar 622g kanabis. Gambar dipetik dari FMT News.

PETALING JAYA: Hanya tangisan syukur dan ucapan terima kasih mampu dikatakan seorang ibu apabila dimaklumkan anak lelakinya terlepas hukuman gantung selepas mendapat pengampunan diraja.

Sapenah Nawawi, 58, berkata, beliau dimaklumkan oleh pegawai penjara agar hadir ke penjara Sungai Buloh pada Isnin lalu.

Menurutnya, tidak dapat dibayangkan perasaan takut ketika itu kerana khuatir akan diberitahu tarikh hukuman gantung tetapi sebaliknya apabila diberitahu anaknya mendapat pengampunan diraja oleh Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Shahrul Izani Suparman, 33, dijatuhkan hukuman gantung oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 2009 atas kesalahan mengedar 622g kanabis mendapat pengampunan diraja.

“Saya seronok, gembira dan rasa percaya tak percaya beliau dibebaskan daripada hukuman gantung.

“Sesungguhnya berkat doa seorang ibu, kawan dan semua, beliau terlepas hukuman gantung,” kata Sapenah pada sidang media di sini hari ini.

Shahrul, ditahan pada 2003 yang ketika itu berusia 19 tahun dalam satu sekatan jalan ketika menunggang motosikal kawannya dan polis mendapati dia membawa 622g kanabis.

Sepanjang perbicaraan, Shahrul bertegas tidak tahu-menahu kewujudan kanabis yang dibalut dengan surat khabar dan disembunyikan dalam motosikal tersebut.

Pada masa sama, Sapenah memberitahu, pihaknya juga akan membuat rayuan semula bagi mengurangkan tempoh hukuman.

“Shahrul dah dipenjarakan 13 tahun (2003 hingga 2017). Bayangkan, setiap waktu, setiap detik menanti hukuman sebab tarikh hukuman gantung tidak diberitahu. (Biasanya) setiap hari Jumaat hukuman gantung,” katanya sebak.

Sapenah berkata, beliau setiap hari berdoa anaknya dibebaskan dan terdapat hikmah di sebalik hukuman itu.

“Harapan saya, beliau akan menjadi anak yang soleh. Saya harap cepatlah. Saya dah tunggu 13 tahun. Saya takut beliau buat apa-apa di dalam (penjara).

“Bagi mengelakkannya tertekan, kami anak-beranak sentiasa memberi sokongan dan setiap minggu melawat,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Amnesty Malaysia Shamini Darshni berkata pihaknya bersama badan bukan kerajaan (NGO) lain termasuk Majlis Peguam menggesa satu moratorium dilaksanakan segera.

“Beberapa kali sejak 2010 dibincangkan kebarangkalian memansuhkan hukuman gantung, tetapi sehingga kini tidak ada. Dua peguam negara dan 3 menteri undang-undang sudah berubah,” katanya.