Peguam pertikai rasional pecah prosiding kes cerai

Facebook
Facebook
Google+
https://hakam.org.my/wp/2017/06/25/peguam-pertikai-rasional-pecah-prosiding-kes-cerai/
SHARE

Sumber: FMT News

Peguam syarie Nizam Bashir berkata, tindakan mahkamah syariah memecahkan isu-isu yang timbul daripada tuntutan perceraian seperti penjagaan anak dan harta rampasan, sebenarnya menjadikan kes-kes seumpama itu sangat mahal. Gambar dipetik dari FMT News.

PETALING JAYA: Seorang peguam mempersoalkan keperluan bagi mahkamah syariah memecahkan isu-isu timbul daripada kes cerai dengan menjadikan prosiding yang pelbagai – amalan yang menurut bekas hakim syarie, hanya mencetuskan salah tanggapan apabila berhadapan dengan banyak kes.

Kedua-dua mereka mencetuskan kebimbangan itu susulan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman, Selasa lalu bahawa statistik pendaftaran kes setakat suku pertama tahun ini menunjukkan 50% hingga 70% kes dikendalikan Jabatan Bantuan Guaman ialah kes syariah, kebanyakannya ialah tuntutan cerai.

Sehubungan itu, beliau meminta Jabatan Bantuan Guaman mengkaji semula kelayakan pihak yang memohon menggunakan bantuan mereka agar perkhidmatan hanya diberi kepada golongan memerlukan.

“Bantuan guaman sekarang diberi mengikut kiraan pendapatan. Bagi saya kiraan itu perlu dikaji. Tidak boleh (diberi) kepada orang yang berkemampuan, tetapi tidak mahu guna khidmat peguam swasta kerana kos lebih tinggi,” katanya kelmarin.

Peguam syarie Nizam Bashir berkata, tindakan mahkamah syariah memecahkan isu-isu yang timbul daripada tuntutan perceraian seperti penjagaan anak dan harta rampasan, sebenarnya menjadikan kes-kes seumpama itu sangat mahal.

“Ini semua prosiding berasingan dan berbeza di mahkamah syariah, sebaliknya itulah keadaan yang sebenar di mahkamah sivil,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata, rasional untuk memecahkan isu-isu yang timbul kemungkinan adalah untuk membolehkan pertikaian diselesaikan dengan lebih cepat.

Bagaimanapun beliau berkata, seolah-olah langkah sedemikian bakal membawa kepada peningkatan kos.

“Saya rasa lebih baik kita lihat pada statistik terlebih dahulu. Berapa cepat kes-kes diselesaikan pada hari ini berbanding sebelum ini?

“Jika tidak ada bukti kes-kes dapat dikendalikan lebih cepat, maka tidak ada alasan untuk meneruskan langkah ini dan jika ada bukti, maka seseorang harus mempersoalkan sama ada soal kos itu berbaloi.”

Sementara itu, bekas hakim syarie Ismail Yahya memberitahu FMT, sebab pendekatan memecahkan isu-isu kes cerai di peringkat negeri adalah mewujudkan tanggapan “ilusi” bahawa mahkamah syariah mengendalikan banyak kes.

“Sekurang-kurangnya, itulah bagaimana ia bermula. Mereka tidak pernah keluar daripada amalan ini.

“Walau bagaimanapun, beberapa mahkamah telah menyatakan bahawa tidak ada sebab untuk meneruskan pendekatan ini dan segala-galanya perlu ditangani di bawah satu fail,” katanya.

Mengenai tanggapan sama ada kes perceraian diselesaikan dengan lebih cepat atau lebih cekap dengan memecahkan isu, Ismail tidak bersetuju.

“Saya sendiri tidak fikir begitu,” kata beliau sambil menambah, kadang-kadang pendekatan itu juga boleh memburukkan keadaan.

Beliau juga menggesa peguam syarie agar mengambil pendirian berprinsip mengenai perkara itu.

“Beberapa peguam syarie tidak mengadu tentang isu ini kerana apabila anda memecahkan kes, peguam akhirnya mendapat lebih banyak wang. Jika mereka merasakan amalan itu tidak boleh diteruskan, maka mereka harus mengatakan sesuatu.”

 

Artikel Berkenaan